Bedside Buskers bij LINDA.

Zangeres Meike van der Veer wilde graag weer een ronde doen als Bedside Busker. In februari 2023 zong ze samen met Chris Grem voor de mensen in het Deventer Ziekenhuis. Een mooie, leuke en ook emotionele ronde. De maand erop werd zij hierover geïnterviewd door het bekende blad LINDA. Het hele artikel kan je hier lezen, maar we delen hier in ieder geval even de laatste alinea:

Meike is gek op haar werk en veel momenten blijven haar bij. In het bijzonder met een vrouw die net geopereerd was. De dochters van de vrouw zaten om haar bed en het voelde bedompt. “Er hing een beladen sfeer in de kamer, omdat ze net geopereerd was. Dus samen besloten we de boel op te vrolijken en zong ik Sunny van Boney M.” Maar zodra Meike begon te zingen, moesten de vrouwen al huilen. “Het is een vrolijk liedje, maar ze waren toch geëmotioneerd. Het ging met een lach en een traan.”

Partnerschap KeyMusic Deventer

Na een lange periode van afwezigheid vanwege de pandemie en alle maatregelen, lijkt het erop dat we langzaamaan weer mogen denken aan het opstarten van onze muzikale rondes in enkele ziekenhuizen. Hoe mooi is het dan dat we kunnen beginnen met een fantastische mijlpaal! Na lang zoeken, is het Robert Willemsen gelukt om een leverancier te vinden voor goede elektrische piano's. We zijn ongelooflijk blij en dankbaar met KeyMusic Deventer als partner. Dankzij hun kunnen we de aangesloten ziekenhuizen gaan voorzien van stage-piano's Yamaha P-45, een goede, draagbare piano met ingebouwde speakers. Ze kunnen makkelijk op een ziekenhuis-trolley van kamer naar kamer worden gereden. Stekker erin en spelen maar! Het scheelt de pianisten onder ons een hoop gesleep.

Donderdag 8 juli 2021 konden we de eerste piano’s ophalen. Dat doen we met het geld van onze stichting. We hebben nog niet genoeg om alle aangesloten ziekenhuizen te voorzien. Je kan ons hierin steunen met een donatie naar NL60 RABO 0338 3812 44 t.n.v. Stichting Bedside Buskers (ANBI). Deze eerste piano’s zijn dus ook mogelijk gemaakt dankzij allerlei donateurs. Waaronder ook van ziekenhuizen zelf – zoals het Deventer Ziekenhuis en Isala Zwolle en Meppel – die de toegevoegde waarde van Bedside Buskers omarmen.

We kijken enorm uit naar nieuwe rondes in de ziekenhuizen. De bijzondere, intieme prive-optredens aan bed van de patiënten. Het geweldige, positieve effect van muziek op iedereen; niet alleen de patiënten, maar ook de medewerkers, bezoekers én de muzikanten. Alles vrijwillig. What comes from the heart, reaches the heart.

Dankjewel voor alle inspanningen, Robert! Dank aan alle donateurs. En natuurlijk dank aan KeyMusic Deventer voor deze fijne, nieuwe samenwerking.

V.l.n.r. Peter Kortleve, Robert Willemsen en Erik Jan van de Worp.

V.l.n.r. Peter Kortleve, Robert Willemsen en Erik Jan van de Worp.

Bedside Buskers gaat digitaal

Vanwege de coronacrisis kunnen we nu helaas niet aan bed van patiënten langsgaan, maar er is gewerkt aan een oplossing.

We hebben gezocht naar een manier om met hulp van video alsnog contact te maken met de mensen in het ziekenhuis. Wat je nu veel ziet, zijn de muzikale initiatieven op allerlei social media kanalen. Fantastisch om te zien hoeveel er nu met muziek online soelaas wordt geboden. Maar wat het concept van Bedside Buskers zo bijzonder maakt, is de persoonlijke, één-op-één aandacht. Even een praatje en zowaar een privé-concertje. .

Samen met de mensen van de stichting en muzikant Benjamin Kuijpers werd gedacht aan FaceTime dan wel videobellen. Helaas vergde het te veel van het ziekenhuis – dat nu weinig tijd en andere prioriteiten heeft – om daarvoor het nodige te verzamelen. Uiteindelijk bedacht initiatiefnemer Peter Kortleve (in het dagelijks leven werkzaam als grafisch ontwerper onder de naam ‘Shortlife’) een hele simpele website waar men kan inloggen om een muzikaal verzoekje in te dienen. In het achterliggende systeem loggen artiesten in om vervolgens contact op te nemen met de aanvrager in het ziekenhuis voor een privé-concertje via video.

Deventer bedrijf Het Wep schoot te hulp en programmeerde in korte tijd de website en het systeem zoals Kortleve voorstelde. Momenteel wordt het getest in het Deventer Ziekenhuis waarvoor vijf artiesten per week (voor elke werkdag één) klaar zit. Waaronder ook Benjamin Kuijpers: “We krijgen een mailtje zodra er een verzoekje is ingestuurd. Dan loggen we in en nemen contact op. Echt prachtig om te doen! Ik zit nu toch thuis en op deze manier ben ik van betekenis met iets wat ik het allerliefste doe: muziek maken. Dít is wat we nu voor elkaar kunnen doen!”

Dit nieuwe, digitale concept genaamd ‘My Bedside Buskers’ kan hopelijk snel verder uitgerold worden naar de elf ziekenhuizen waar Bedside Buskers actief is.

Heel veel dank aan iedereen die dit mogelijk maakt! De bouwers, ziekenhuizen, planners en muzikanten.

Benjamin_iphone_quote.jpg

Interview Zorgradio RAZO Delft

Op donderdag 23 januari was Guus Mentink, onze planner voor het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, te gast bij zorgradio RAZO. We zijn er een beetje aan gewend geraakt dat Bedside Buskers doorgaans 3 à 5 minuten krijgt als item in een radio-uitzending, maar dat was deze keer niet het geval. Guus mocht, samen met presentatrice Angèle Fontijn, in ruim 30 minuten zeer uitgebreid over Bedside Buskers vertellen. Fantastisch. Het interview kan je hier terugluisteren. Hartelijk dank voor de aandacht, zorgradio RAZO!

Planner Guus Mentink te gast bij zorgradio RAZO Delft.

Planner Guus Mentink te gast bij zorgradio RAZO Delft.

Bedside Buskers in Meppel!

Omdat men bij Isala Zwolle zo blij en tevreden is met Bedside Buskers en de kracht van muziek, werd ons gevraagd of we mogelijkheden zagen om ook bij Isala Meppel aan de slag te gaan. Dus we zijn op zoek gegaan naar een planner in Meppel en die vonden we vrij snel. Herwin Lokken van ME Productions zag het meteen zitten. Halverwege september kwamen manager Lynette van Rooijen, vrijwilliger Tobias Eekhof, planner Herwin Lokken en onze Robert bij elkaar om een start te maken. En op 13 november 2019 vond de eerste ronde plaats met twee van de beste ‘aftrappers’ die we maar kunnen wensen, namelijk Luuk Nengerman en Benjamin Kuijpers. We wensen de patiënten, bezoekers, personeel en ook Herwin, Lynette en Tobias veel mooie, fijne en betekenisvolle momenten toe. Dank voor jullie inzet!

V.l.n.r.: Herwin Lokken, Lynette van Rooijen, Robert Willemsen en Tobias Eekhof.

V.l.n.r.: Herwin Lokken, Lynette van Rooijen, Robert Willemsen en Tobias Eekhof.

Bedside Buskers in Delft!

Muzikant Guus Mentink had 1,5 jaar zijn best gedaan om Bedside Buskers in zijn omgeving van de grond te krijgen, waaronder het Reinier de Graaf ziekenhuis in zijn woonplaats Delft. Helaas wilde het maar niet lukken. Totdat onze voorzitter Tineke Hirschler contact opnam met de Raad van Bestuur. Tegelijkertijd mailde fondsenwerver Marjan IJkema ons. Zij stond op het punt het Reinier de Graaf ziekenhuis ter verlaten om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Maar voor haar vertrek wilde zij nog dolgraag een start maken met Bedside Buskers in ‘haar’ ziekenhuis. En zo geschiedde, in haar allerlaatste week kwam alles bij elkaar en maakten we samen met Guus, Marjan en Monique van Beurden op 7 juni 2019 een start.

Gisteren, 17 september, vond de eerste ronde plaats met twee van onze beste buskers Benjamin Kuijpers en Luuk Nengerman. Wat een emoties weer; paar tranen maar ook heel veel lol. Directrice Carina Hilders nam even de tijd ondanks haar drukbezette agenda en was diep onder de indruk, met name over hoe Benjamin en Luuk contact maakten. De patiënten genoten enorm; dat was mooi om te zien. Maar ook geweldig om de blije gezichten van allerlei medewerkers te zien die het niet konden laten om even vanaf de gang mee te genieten.

Een fantastische start met een reeks mooie momenten in alweer het tiende ziekenhuis waar nu elke maand Bedside Buskers langskomen voor wat afleiding en de sfeer even verhogen. Tegelijkertijd werd er in Isala Meppel een start gemaakt; daar vind de aftrap op dinsdag 2 november plaats. Geweldig!

Wereld Muziek Dag

Vrijdag 21 juni 2019. Niet alleen de langste dag, maar ook Wereld Muziek Dag! Speciaal daarvoor maakte het Deventer Ziekenhuis een mooie reportage als ‘een ode aan het toffe initiatief Bedside Buskers’. Ze liepen een middag mee met Collin Hoeve tijdens het 40e optreden in hun ziekenhuis.

“Mensen kunnen er energie uit putten. En dat vind ik het toffe aan Bedside Buskers, dat je dat kan brengen aan mensen die het nodig hebben”, aldus Collin.

Aftrap Medisch Spectrum Twente

‘Ik heb even alles kunnen vergeten en kan er echt weer een paar dagen tegen’

— Patiënte Trudy van de Weerden

Luuk Nengerman en Benjamin Kuijpers spelen country-muziek, Trudy van der Weerden geniet met volle teugen. Foto: Emiel Muijderman.

Luuk Nengerman en Benjamin Kuijpers spelen country-muziek, Trudy van der Weerden geniet met volle teugen. Foto: Emiel Muijderman.

Gisteren, donderdag 13 juni 2019, was de aftrap bij Medisch Spectrum Twente in Enschede. Opnieuw aan Benjamin Kuijpers en Luuk Nengerman de eer om de aftrap te doen. Het was, zoals ze beiden vertelden, een uitzonderlijke ronde. Weer één die niet snel zal worden vergeten. En dat kwam niet zozeer door de hoeveelheid pers die erbij aanwezig was. Wat overigens in goede banen werd geleid door Rozemarijn van Erp. De volgende ervaring deed zich voor:

Een man van 88 (die 65 leek) maakte zich zorgen over z'n 89-jarige vrouw. In 'de bovenkamer' mankeert niets, maar - zoals iedereen - vergeten ze allebei weleens wat. Maar wat hij vergeet, weet zij nog en vice versa. Zo versterken ze elkaar. Zielsgelukkig. Nu ligt hij in het ziekenhuis en zij zit alleen thuis. Benjamin en Luuk stelden voor om wat voor zijn vrouw te spelen. Goed idee maar dan wel Nederlandstalig, liet de man weten. Zodoende werd 'Ze Gelooft In Mij' ingezet. De man zong mee, maar brak halverwege. Waarop Benjamin naast hem op bed ging zitten en met zijn arm om de man heen zongen ze samen verder. Naderhand vertelde de man dat hij was opgegroeid in de Amsterdamse wijk De Pijp. Dus het nummer van Hazes deed hem niet alleen aan zijn vrouw denken. En...voor het eerst, na heel veel rondes te hebben gespeeld, hield Luuk het deze keer ook niet droog. 

Al met al een heel mooi en bijzonder moment dat met elkaar werd gedeeld. Het is één van de momenten die de eerste ronde in Enschede onvergetelijk maakte. Onwijs bedankt weer, mannen. ❤️

Ook onvergetelijk was Trudy van der Weerd. Zij schittert in een mooie item (incl. video) van zowel Tubantia als RTV Oost. Bekijk het item ‘Nieuw in MST: de helende kracht van muziek, live aan het ziekenhuisbed’ van Tubantia en het item ‘Live muziek verrast patiënten MST in Enschede’ van RTV Oost.

Disclaimer:
De kopregel van RTV Oost doet vermoeden dat we 'zomaar ineens' een kamer binnenwandelen. Dat is niet zo. De rondes vinden altijd plaats onder begeleiding van een vast persoon binnen het ziekenhuis; hij/zij gaat een of twee kamers vooruit en vraagt of men het leuk zou vinden als de muzikant(en) komen spelen. Op die manier komen we alleen op de kamers waar we welkom zijn. Liggen er meerdere patiënten op 1 kamer en een van hen wil het niet, dan slaan we die kamer over.

Persbericht Stichting Bedside Buskers

Vandaag hebben we een bericht over het oprichten van onze stichting naar buiten gebracht. Het is nu mogelijk om ons vrijwilligerswerk te steunen met een donatie. Het bericht wordt aardig opgepikt; online, zoals bijv. in onderstaand artikel van de Winterswijkse Weekkrant, maar ook door radio- en tv-stations. Zo wil Omroep Gelderland graag een reportage maken en was oprichter Peter Kortleve ‘s middags live te horen in een radio-uitzending (vanaf 4 min. 55) bij Friese omroep LEO FM. Fantastisch.

Wil je ons met een donatie steunen, kijk dan op www.bedsidebuskers.nl/stichting. Bij voorbaat dank! We kunnen het goed gebruiken om kosten te dekken en ambities te verwezenlijken. Hoe mooi is het dat dit initiatief voor de mensen wordt gesteund door de mensen!