Bedside Buskers is gebaseerd op een geslaagd concept uit Amerika. Initiatiefnemer Peter Kortleve hoorde erover tijdens een concert van Amos Lee.


Lee vertelde over een geweldig initiatief waar hij geregeld zijn medewerking aan verleent: Musicians On Call. Muzikanten komen bij ziekenhuispatiënten aan hun bed spelen. Zij zijn niet thuis in hun eigen, vertrouwde omgeving. En ze kunnen bijvoorbeeld niet naar een concert en dat terwijl wij allemaal weten wat (live) muziek met je kan doen. Het geeft een positieve vibe. En laat dat nou iets zijn wat deze mensen bijzonder goed kunnen gebruiken.

What happens is, this person is having a really tough time. All of a sudden the whole vibe of the room changes with the music ... It’s as powerful as it gets for me musically.
— Amos Lee, Amerikaanse singer-songwriter
Amos Lee aan het spelen in een ziekenhuis namens Musicians On Call — Foto: MOC

Amos Lee aan het spelen in een ziekenhuis namens Musicians On Call — Foto: MOC

Het idee van Musicians On Call liet Kortleve niet los. Hoe makkelijk kan het zijn; een muzikant neemt zijn instrument en gaat naar het ziekenhuis om voor een aantal mensen een liedje te spelen. Daarmee wordt vervolgens een overweldigend, positief effect teweeggebracht doordat de sfeer even wordt doorbroken en verlicht, voor zowel de patiënten, medewerkers, het aanwezige bezoek én de artiest zelf.

All I have to do is what comes naturally.
— Nils Lofgren, singer-songwriter & gitarist E Street Band
Nils Lofgren tijdens een gratis concert in een ziekenhuis. Hij speelt al sinds de jaren ’80 in ziekenhuizen. – Foto: MOC

Nils Lofgren tijdens een gratis concert in een ziekenhuis. Hij speelt al sinds de jaren ’80 in ziekenhuizen. – Foto: MOC

Na een mailtje naar het Deventer Ziekenhuis (10 min. lopen van Kortleve’s werk) werd hij vrijwel direct uitgenodigd voor een gesprek. Intussen is het volledig omarmd en wordt er dankzij de hulp van Robert Willemsen en Ilse Hoogaars elke eerste donderdag van de maand een muzikale ronde gedaan. En omdat het zo goed loopt, vinden er soms ook sessies plaats op feestdagen. 

Het zou fantastisch zijn wanneer het concept landelijk wordt opgepakt, maar helaas kunnen wij niet meer ziekenhuizen erbij doen op vrijwillige basis (naast ons dagelijks werk). Om het verder uit te breiden naar andere ziekenhuizen kan je kijken onder ‘Zelf Starten?’.

Music is probably the only real magic I have encountered in my life. There’s not some trick involved with it. It’s pure and it’s real. It moves, it heals, it communicates, and does all these incredible things.
— Tom Petty

Waar komt die naam Bedside Buskers vandaan?

De naam is bedacht door tekstschrijver Marcel Ottevanger. ‘Bedside’ hoeven we niet uit te leggen, maar niet iedereen is bekend met het woord 'Buskers'. Het Engelse werkwoord ‘to busk’ wordt uitgelegd als ‘to play music or to perform entertainment in public places’. Bij de term ’busker’ wordt veelal gedacht aan straatmuzikanten. 

De naam heeft Kortleve destijds voorgelegd bij Musicians On Call. De contactpersoon reageerde met: “I love that name – a good one!” We hadden hun zegen...