Wereld Muziek Dag

Vrijdag 21 juni 2019. Niet alleen de langste dag, maar ook Wereld Muziek Dag! Speciaal daarvoor maakte het Deventer Ziekenhuis een mooie reportage als ‘een ode aan het toffe initiatief Bedside Buskers’. Ze liepen een middag mee met Collin Hoeve tijdens het 40e optreden in hun ziekenhuis.

“Mensen kunnen er energie uit putten. En dat vind ik het toffe aan Bedside Buskers, dat je dat kan brengen aan mensen die het nodig hebben”, aldus Collin.

Aftrap Medisch Spectrum Twente

‘Ik heb even alles kunnen vergeten en kan er echt weer een paar dagen tegen’

— Patiënte Trudy van de Weerden

Luuk Nengerman en Benjamin Kuijpers spelen country-muziek, Trudy van der Weerden geniet met volle teugen. Foto: Emiel Muijderman.

Luuk Nengerman en Benjamin Kuijpers spelen country-muziek, Trudy van der Weerden geniet met volle teugen. Foto: Emiel Muijderman.

Gisteren, donderdag 13 juni 2019, was de aftrap bij Medisch Spectrum Twente in Enschede. Opnieuw aan Benjamin Kuijpers en Luuk Nengerman de eer om de aftrap te doen. Het was, zoals ze beiden vertelden, een uitzonderlijke ronde. Weer één die niet snel zal worden vergeten. En dat kwam niet zozeer door de hoeveelheid pers die erbij aanwezig was. Wat overigens in goede banen werd geleid door Rozemarijn van Erp. De volgende ervaring deed zich voor:

Een man van 88 (die 65 leek) maakte zich zorgen over z'n 89-jarige vrouw. In 'de bovenkamer' mankeert niets, maar - zoals iedereen - vergeten ze allebei weleens wat. Maar wat hij vergeet, weet zij nog en vice versa. Zo versterken ze elkaar. Zielsgelukkig. Nu ligt hij in het ziekenhuis en zij zit alleen thuis. Benjamin en Luuk stelden voor om wat voor zijn vrouw te spelen. Goed idee maar dan wel Nederlandstalig, liet de man weten. Zodoende werd 'Ze Gelooft In Mij' ingezet. De man zong mee, maar brak halverwege. Waarop Benjamin naast hem op bed ging zitten en met zijn arm om de man heen zongen ze samen verder. Naderhand vertelde de man dat hij was opgegroeid in de Amsterdamse wijk De Pijp. Dus het nummer van Hazes deed hem niet alleen aan zijn vrouw denken. En...voor het eerst, na heel veel rondes te hebben gespeeld, hield Luuk het deze keer ook niet droog. 

Al met al een heel mooi en bijzonder moment dat met elkaar werd gedeeld. Het is één van de momenten die de eerste ronde in Enschede onvergetelijk maakte. Onwijs bedankt weer, mannen. ❤️

Ook onvergetelijk was Trudy van der Weerd. Zij schittert in een mooie item (incl. video) van zowel Tubantia als RTV Oost. Bekijk het item ‘Nieuw in MST: de helende kracht van muziek, live aan het ziekenhuisbed’ van Tubantia en het item ‘Live muziek verrast patiënten MST in Enschede’ van RTV Oost.

Disclaimer:
De kopregel van RTV Oost doet vermoeden dat we 'zomaar ineens' een kamer binnenwandelen. Dat is niet zo. De rondes vinden altijd plaats onder begeleiding van een vast persoon binnen het ziekenhuis; hij/zij gaat een of twee kamers vooruit en vraagt of men het leuk zou vinden als de muzikant(en) komen spelen. Op die manier komen we alleen op de kamers waar we welkom zijn. Liggen er meerdere patiënten op 1 kamer en een van hen wil het niet, dan slaan we die kamer over.

Persbericht Stichting Bedside Buskers

Vandaag hebben we een bericht over het oprichten van onze stichting naar buiten gebracht. Het is nu mogelijk om ons vrijwilligerswerk te steunen met een donatie. Het bericht wordt aardig opgepikt; online, zoals bijv. in onderstaand artikel van de Winterswijkse Weekkrant, maar ook door radio- en tv-stations. Zo wil Omroep Gelderland graag een reportage maken en was oprichter Peter Kortleve ‘s middags live te horen in een radio-uitzending (vanaf 4 min. 55) bij Friese omroep LEO FM. Fantastisch.

Wil je ons met een donatie steunen, kijk dan op www.bedsidebuskers.nl/stichting. Bij voorbaat dank! We kunnen het goed gebruiken om kosten te dekken en ambities te verwezenlijken. Hoe mooi is het dat dit initiatief voor de mensen wordt gesteund door de mensen!

Bedside Buskers in Enschede!

Net als bij de ziekenhuizen in Arnhem en Nijmegen kwamen enkele medewerkers van het Medisch Spectrum Twente met Bedside Buskers in aanraking bij het STZ Event in 2018 (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen). Onze folder ging van de een naar de ander binnen het MST. Tegelijkertijd toonde Macha Klomp van Buro voor Muziek interesse om voor ons in Enschede aan de slag te gaan. Op woensdag 11 april 2019 kwamen alle partijen samen om een start in te luiden. Opnieuw een erg leuk en enthousiast team. En wat een prachtig, groot, nieuw ziekenuis! Met alleen maar 1 persoonskamers. Dus dat worden sowieso hele mooie en intieme privé-concertjes. Geweldig. Bedankt en welkom, Macha en MST!

Gezocht: oud Alfabet liedje

"En nu het alfabet liedje!", zei een oudere dame nors. Dus werd er gezongen: "A, B, C, D, E, F, G...." 

Nee! Helemaal verkeerd. Ze bedoelde iets anders en begon zelf de tekst van het – naar wij denken: oud-Hollandse – liedje op te zeggen. Daarvan zijn twee regels blijven hangen. De eerste: 'De J is van jaloersheid, de mannen een plaag.' En ze eindigde bij de L: 'De L is van de Liefde, die de harten verbindt.'

Nieuwsgierig geworden, zijn we op zoek naar dit liedje. Weet iemand om welk 'Alfabet liedje' het gaat? En ook HOE die gaat? Mail ons of reageer op ons bericht op Facebook.

UPDATE: Kort na de zoekactie kwam het verlossende antwoord van Ben Lommelen, fervent verzamelaar van oude, vergeten liedjes. Het gaat om het ‘ABC der Liefde’. De tekst en melodie is alsnog bij de desbetreffende dame bezorgd aangezien haar zoon in het Deventer Ziekenhuis blijkt te werken. Meer info vind je op Facebook.

Gezocht_oudAlfabetLiedje.jpg

De Gelderlander & RTV Arnhem

Opnieuw een artikel in De Gelderlander, deze keer de Arnhem editie. Deze keer over de recente start bij Rijnstate, waarin muzikanten Benjamin Kuijpers en Luuk Nengerman en onze planner Renske van den Berg centraal staan. Hoewel Luuk gek genoeg is omgedoopt tot Luuk van Kesteren, is de boodschap er niet minder om.
Naar aanleiding van het verschijnen van dit artikel werd Renske gebeld door RTV Arnhem voor een radio-interview tijdens een live-uitzending. Dat kan je hier terugluisteren.

Lees het artikel hier.

Luuk Nengerman en Benjamin Kuijpers tijdens de 1e ronde in Rijnstate op 20 maart 2019.

Luuk Nengerman en Benjamin Kuijpers tijdens de 1e ronde in Rijnstate op 20 maart 2019.

Bedside Busker bij Medisch Centrum Leeuwarden!

Eén van onze ambassadeurs, Carla Bellers, zit niet stil. Nadat ze in 2018 Bedside Buskers bij het Flevoziekenhuis introduceerde, heeft ze dat een jaar later ook op haar nieuwe werkplek, het Medisch Centrum Leeuwarden, gedaan. We benaderden Roel van der Veen van Jong Bookings in Dokkum. Hij reageerde enthousiast, net als de artiesten die Roel meteen benaderde. Op 18 april 2019 vindt de eerste ronde plaats in het achtste ziekenhuis! Wauw. Wat brengt dit veel in beweging en teweeg…

Bedside Busker bij CWZ (Nijmegen)

Vanmorgen is de start gemaakt bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Via ‘busker’ Benjamin Kuijpers kwam Alwin Barten van evenementenbureau Kikks in aanraking met Bedside Buskers en benaderde ons met de mededeling: “…het lijkt mij leuk om eens wat goeds te doen voor onze stad en voor de mensen die wat opgevrolijkt kunnen worden.” Door wisseling van het bestuur in het ziekenhuis duurde het even, maar nu – een jaar later – kan Alwin van start in ‘zijn’ ziekenhuis. Super! Het is alweer het zevende ziekenhuis waar ervaren muzikanten heel wat bijzonders zullen betekenen voor de patiënten.

Interview NPO Radio 5 | Zin in Weekend!

Naar aanleiding van het mooie artikel in De Gelderlander, geschreven door muzikant en journalist Gerco Mons, werd initiatiefnemer Peter Kortleve afgelopen week gebeld door de redactie van het Radio 5 programma Zin in Weekend van de KRO-NCRV. Vandaag om 18:09 uur werd het interview uitgezonden met daarin o.a. een korte uitleg over de naam Bedside Buskers, hoe het idee is ontstaan, onze werkwijze en uiteraard de ervaringen. In het bijzonder een onvergetelijk moment met Laura Beekman. Het interview is via deze link, vanaf 9:33 min., terug te luisteren: https://www.nporadio5.nl/zininweekend/gemist/uitzending/651931/23-03-2019

Zin_in_Weekend_aankondiging.jpg